FAQ: Kørekort, stort/lille

I Danmark findes der to typer MC kørekort, et stort og et lille.

Definitioner


Det store kørekort giver ret til at køre alle motorcykler, det lille kort giver ret til at køre en "lille" MC. Ved lille MC forstås motorcykler:
-med max. effekt på 25kW = ca. 34 HK.
-vægt/kraft forholdet må ikke være mindre end 4,59 kg/hk, når mc'en vel at mærke er tanket op og står i køreklar stand.
Dette betyder umiddelbart, at små 125ccm maskiner som Mito 125 og RS125 ikke må køres af personer med det lille kørekort. Men ingen regler uden undtagelser. Der er lavet undtagelser for nogle få små MC'ere med høj ydelse, hvilket bevirker, at en RS125 godt må køres med lille kørekort. Det kan man se på f.eks en RS 125'ers registreringsattest, i feltet godkendelsesnummer. Når der står A 9015-1 så betyder det at MC'en må køres af en fører med lille MC kørekort!

Hvornår får man hvilket kort?


Det store erhverves af enhver der er fyldt 21 ved køreprøven, og som foretager denne på en stor motorcykel.
Personer der er fyldt 21 år ved køreprøven, og som foretager denne på en lille MC, får lille kørekort.
Personer der ikke er fyldt 21 år ved køreprøven, kan kun erhverve det lille kørekort.

'Opgradering' af kørekort


Hvis du har taget kortet før du fyldte 21, har du to valgmuligheder, hvis du vil køre en stor maskine:
1. Du skal vente 2 år og optjene en slags "ancienitet" og derefter får du automatisk det "store" kort. Du modtager ikke et nyt kørekort, datoen på det gamle kort er bevis for at kørekortet herefter er stort*. Det er således muligt at være 20 år, og have det store MC kørekort.
2. Du kan, uanset din alder mellem 18-21, når du fylder 21, betale en ny køreprøve, som skal afvikles på en stor MC. Består du denne, får du det store kørekort**.

Hvis du har taget kortet på en lille MC efter at være fyldt 21 år, har du to valgmuligheder, hvis du vil køre en stor maskine:
1. Du kan vente 2 år og optjene en slags "ancienitet" og derefter får du automatisk det "store" kort. Du modtager ikke et nyt kørekort, datoen på det gamle kort er bevis for at kørekortet herefter er stort*.
2. Du kan, inden for de første to år, betale en ny køreprøve, som skal afvikles på en stor MC. Består du denne, får du det store kørekort**.


Sidevogn


Vær opmærksom på, at kørekort erhvervet efter gamle regler, dvs. før EUs kørekortregler trådte i kraft i 90erne, ikke automatisk giver ret til at føre en MC med sidevogn. Om man må køre MC med sidevogn, fremgår af kørekortets bagside. Hvis der her står kode 100, må man ikke køre med sidevogn, kun solo MC.


* Dette er danske regler.
Forvent ikke at politiet og MC udlejere i andre lande kender disse regler. Det findes der kedelige beretninger om.

**Vær opmærksom på at de motorkøretøjer der bruges til køreprøver, skal være godkendt (synet) til dette af statens bilinspektion.

FAQ hjælp

Vi har brug for din hjælp til at forbedre denne FAQ. Det er heldigvis ganske enkelt. Du vælger et emne du synes her mangler, og meddeler os, hvad emnet skal omhandle, hvorefter du får adgang til at skrive et sådant emne.

Du kan kontakte os via kontakt formularen kontakt.

Login Form

RSS feeds

Forside

Anmeldelser

Forum

 

Enkeltside feeds kan tilgås via "RSS Feed" knappen øverst på siderne (er ved siden af bla. Facebook og Twitter knapperne)

Copyright information

Alt må frit refereres med angivelse af kilde.

Dybe links er en del af Internettets kultur, og derfor tilladt på DMCN. Mange andre sites tillader ikke dybe links, men vi gør.

Vi er ikke ansvarlige for brugerindsendte data såsom anmeldelser og forum indlæg.

Alle rettigheder reserveret.

Kontakt information

Som du også kan læse på siden "Om DMCN", styres DMCN af frivillige, benævnt redaktører. Hver redaktør har et eller flere ansvarsområder. Ønsker du at kontakte en af personerne bag DMCN, skal du derfor først vælge en af redaktørerne, og derefter kontakte ham.

Kontakt foregår udelukkende via kontakt formularen, som du finder i menuen her:
Om DMCN -> Kontakt en redaktør